Det er med stolthed og glæde, jeg ser tilbage på Hospice Vendsyssel gennem de 15 år, det har eksisteret.
Der er igennem disse 15 år sket stor udvikling i samfundet, på hospitalerne, i behandlingen af sygdomme og der er kommet større fokus på palliation. Bedre behandling giver også større udfordringer til palliationen. Patienterne behandles med flere medikamenter og i mange tilfælde også eksperimenterende behandling. Det giver flere bivirkninger, patienterne lever længere og efterspørgslen på de palliative tilbud er stigende – ikke kun på hospice, men også på hospitalerne og i hjemmene.
Som institution kan det ikke undgås, at denne udvikling igennem tiden også præger os. Udbuddet af kurser, temadage, seminarer og uddannelse indenfor palliation er blevet større og bredere. Der er kommet en stor bevidsthed om den forskel det gør at arbejde netop inden for det specialiserede palliative felt.
Der dannes nationale netværksgrupper, som arbejder med bestemte temaer indenfor palliationen.
Det er vigtigt at diskutere og lytte til hinandens faglighed, at lære nyt og give erfaringer videre. Derfor prioriteres det fra ledelsen på Hospice Vendsyssel højt, at personalet bliver givet muligheder for at deltage i de tilbud, som der er på både lokalt, regionalt og nationalt plan. Viden gives videre og viden bringes hjem og bidrager til at Hospice Vendsyssel fortsat er et dynamisk hus i udvikling og med høj faglighed.
Igennem årene som er gået, har mange sygeplejersker specialiseret sig i en bestemt retning – her nævner jeg en del af dem:
Jeg selv er så privilegeret, at få lov til at sidde i flere arbejdsgrupper, som arbejder med udvikling både på nationalt og mere lokalt plan:
Gevinsten ved at både personale og ledelse er deltagende i læring, uddannelse og udvikling er ikke blot at Hospice Vendsyssel som institution bliver en arbejdsplads i udvikling, men meget mere vigtigt: Den enkelte medarbejders tilgang til plejen og den palliative behandling er blevet langt mere struktureret, velovervejet og fagligt velfunderet end tidligere. Og denne viden kan der øses af – også udenfor hospices vægge.
At arbejde med faglig udvikling på mange måder, er spændende. Men udvikling er ikke kun at stræbe efter nye, store idéer og projekter. Udvikling er også at gribe den idé, som et personalemedlem spontant kommer med i vagtstuen – den idé, som kan gøre dagen i dag ekstra god for patienten.
Det er også at standse op og dvæle ved det gode og ved de udviklede initiativer, som allerede eksisterer på Hospice Vendsyssel. At se og huske hvad de enkelte personalemedlemmer rummer og hvad vi sammen er gode til – og bane vej for at vi alle kan lykkes med det.
Jeg ser det som et stort privilegium dagligt at kunne samarbejde med så fagligt dygtige og engagerede medarbejdere og personligt vil jeg yde mit allerbedste for at Hospice Vendsyssel også fremover er et dynamisk hus med høj faglighed – til glæde for alle, ikke kun vores indlagte patienter og pårørende, men også med bidrag til det samfund, som omgiver os.
Har du brug for ydereligere oplysninger, så er du altid velkommen til at kontakte os.
Webbureau ITTP